blankbanner
Date:
04 June 2019
Header:
Højskoler vil udvikle fremtidens journalistik
Short Description (Max 160 chars):
Column Left:

Projektet er støttet af Nordea-fonden og bakket op af Højskoleforeningen og landets to største journalistuddannelser, DMJX i Aarhus og Center for journalistik på Syddansk Universitet i Odense.

 

Højskoleelever på Rødding, Askov, Vallekilde og Krogerup højskoler vil som led i projektet fra efteråret 2019 blive inddraget i at udvikle nye troværdige og inspirerende debat- og fortælleformer, som kan være med til at genetablere tilliden og forbindelsen mellem unge, medier og demokratiet.


”Højskolerne er historisk det sted, hvor nye tanker skabes gennem nysgerrighed, virkelyst og fællesskab. Derfor er det helt afgørende for fremtidens journalistik, at de engagerede unge er med til at sikre, at den offentlige samtale sker på konstruktive præmisser,” siger direktørfor Constructive Institute, Ulrik Haagerup.


Constructive Institute har siden efteråret 2017 virket som uafhængigt center, placeret på Aarhus Universitet med det formål at gøre den globale nyhedskultur mere konstruktiv med Danmark som foregangsland. Projektet ledes i samarbejde med CI af tidligere constructive journalism fellow Gerd Maria May, stifter af Room of Solutionsog tidligere udviklingschef for Jysk- Fynske Medier.


Pilotprojektet løber foreløbig frem til sommeren 2020, og højskoleeleverne bliver uddannet i konstruktiv journalistik, der bygger på fakta, nuancer og inspiration til mulige fremtidige løsninger på fællesskabets udfordringer. Projektet afsluttes med en konkurrence i samarbejde med TV2-regionerne og TV2 Nyhederne.


”Det handler om demokratisk dannelse af en generation af unge, der er stået af den etablerede nyhedsstrøm, men gerne vil forstå og bidrage til den verden, de er en del af, men ofte mangler redskaberne.” siger Stig Matthiesen, der er leder af journalistlinjen på Rødding højskole. 


Han bakkes op af professor Peter Bro fra Center for Journalistik på SDU:

”Dette projekt har en afgørende funktion i at bygge bro mellem højskolerne, som tilbyder journalistforberedende forløb, de etablerede journalistuddannelser og branchen. Ambitionen er også, at projektet kan resultere i nye koncepter og undervisningstilgange, som på sigt kan indarbejdes i de etablerede journalistuddannelsers pensum.”


Forstander Rikke Holm fra Askov Højskole udtaler: 

”Askov Højskole deltager for at gøre nyhedsjournalistikken bedre, sikre og forankre demokratiet, genetablere den offentlige samtale og skabe grundlag for en håbefuld og løsningsorienteret fremtid for den frie journalistik.”


Det er første gang, journalistlinjerne på de traditionsrige højskoler går sammen med de etablerede journalistuddannelser i Danmark.


”Der er brug for, at de unge med de bedste hjerner og hjerter vælger journalistfaget til. Højskolerne er en meget væsentlig fødekæde til journalistuddannelser, så dette projekt handler også om at skabe fremtidens journalister”, siger Trine Nielsen, rektor for Danmarks største journalistuddannelse, DMJX.


Projektet er støttet med 1,4 mio. kr. fra Nordea-fonden:

”Initiativer som dette bidrager til at udvikle vores demokratiske kultur og dannelse. Lysten til at deltage i den offentlige samtale er en bærende søjle for vores samfund,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som de næste år vil slå et slag for demokratiet ved bl.a. at støtte flere unges engagement i samfundet.


Yderligere oplysninger:

Ulrik Haagerup, Constructive Institute: 60138600

Projektleder Gerd Maria May: 24642516

Tine Wickers, kommunikationschef Nordea-fonden: 2840 8480

Stig Matthiesen, Rødding Højskole: 23202121

Lisbeth Trinskjær, formand for Højskoleforeningen: 28186817


Fakta:

Konstruktiv journalistik bygger ovenpå mediernes traditionelle dækning af konflikter og dramaer ved at supplere de traditionelle spørgsmål om ”hvad”, ”hvor”, ”hvem” og ”hvorfor” ved at søge svar på nysgerrige spørgsmål om ”hvad nu” og ”hvordan” for at gøre journalistik mere nuanceret, troværdig, fremtidsorienteret, løsningsorienteret og inspirerende.

Column Right:

Picture1

Nordea-fondens Niels Olsen og Anna Krarup med Jesper Himmelstrup fra Krogerup Højskole, Gerd Maria May og Ulrik Haagerup fra Constructive Institute, Stig Mattiesen fra Rødding Højskole, Esben Christensen fra Vallekilde, Ole Andressen fra Askov og Højskoleforeningens formand Lisbeth Trinskjær – Foto: Tine Wickers

POWERED BY PHILANTHROPYLogo_TrygFondenLogo_bestsellerlogo_denfyskebladfond

Realdania logo

google dni

kl-logo-blaa-rgb

nordea fonden


helsingfoundation


logo_aarhusstiftstidende


polfonden


nnf_blue_RGB_55pct_opacity

facebook_black
linkedin_outline
twitter_outline
youtube_outline
Constructive Institute

C/O Aarhus University
Bartholins Allé 16
Bygning 1328, 1. sal
8000 Aarhus C
Denmark

+45 601 38 600
info@constructiveinstitute.org


Constructive Institute

C/O Aarhus University
Bartholins Allé 16
Bygning 1328, 1. sal
8000 Aarhus C
Denmark

+45 601 38 600
info@constructiveinstitute.org


Constructive Institute is situated at:
aulogo_dk_var2_hvid