May 18 2020

11 New Fellows at Constructive Institute


10 Danish journalists and editors as well as a Finnish journalist are the new fellows at the Constructive Institute.
(In Danish)

De nye journalistiske fellows er:

Søren Linding, 53 år, redaktør for JP Finans.

Rikke Mathiassen, 30 år fra DRs 21 Søndag.

Annette Holm, 59 år, lektor Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Eva Dalgaard Andreasen, 41 år, DRs P1 Morgen.

Kamilla Gamborg Isaksen, 28 år, TV2 Fyn.

Uffe Alici Pedersen, 35 år, TV2 Østjylland.

Hans-Christian Lauritzen, 42 år, TV2 Nord.

Sara Buhl, 30 år, fast freelancer for DR Ung.

Jesper Friis, 59 år, skribent for bl.a. Euroman og tidligere chefredaktør for TV2 Øst og redaktionschef på Politiken.

Sune Gudmundsson, 34 år, CEO og medstifter af Koncentrat.

Fjerde hold

De 10 danske fellows har fået legater til fellowshippet fra danske fonde, fem fra Trygfonden, tre fra Realdania og to fra Novo Nordisk Fonden.

Ansøgninger til årets nye hold af fellows blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg, der består af Politikens chefredaktør Christian Jensen, chefredaktør Jacob Kwon TV2, chefredaktør for Zetland Lea Korsgaard, studieleder på DMJX Henrik Berggren og professor på Cardiff University, tidligere BBC-chef, Richard Sambrook. Det er Constructive Institute, der har stået for den endelige udpegning af de nye fellows.

Den nye gruppe af journalister og redaktører vil være det fjerde hold af fellows af nu i at 37 mediefolk, som i samarbejde med det uafhængige Constructive Institute siden åbningen i 2017 arbejder på at ændre den globale nyhedskultur.

 

Målet med instituttets arbejde er at gøre journalistik mere troværdig og engagerende og spille en mere afgørende rolle som en troværdig feedback-mekanisme, der skal hjælpe samfundet med at korrigere sig selv, siger direktør og stifter af Constructive Institute, Ulrik Haagerup.

”Ideerne bag konstruktiv journalistik spreder sig over hele verden med udgangspunkt i erfaringer hos flere og flere danske medier, der nu eksperimenterer med konstruktive formater, vinkler og programmer. Senest har corona-pandemien dokumenteret for både borgere, politikere og pressen selv, hvor afgørende fri, uafhængig og troværdig journalistik er for os alle. Fejler journalistikken, bryder demokratiet sammen,”

siger Ulrik Haagerup og tilføjer:

”Derfor er vi stolte over at kunne samarbejde med så nysgerrige og innovative kolleger fra branchen om at udvikle nye nyhedskriterier, nye formater og inspirerende koncepter for at kunne hjælpe journalistik med at spille en både kritik og konstruktiv  rolle i fremtidens vanskelige debatter både lokalt, nationalt og globalt.”

Han glæder sig over, at et rekord stort antal danske journalister og redaktører har søgt om at overtage deres pladser på trods af corona-krisen for få tid til at udvikle bedre journalistik til gavn for demokratiet.

Det nye hold fellows overtager pladserne på Constructive Institute, når instituttet til 1. juli sender det nuværende hold fellows med 10 danske journalister og redaktører tilbage til deres redaktioner.

”De journalister og redaktører, der om lidt vender tilbage til deres redaktioner på Politiken, Berlingske, DR, Altinget, Ritzau og TV2, vil bringe en fornyet diskussion om journalistikkens rolle med sig hjem til kollegerne.

De vil kunne bidrage til at forny journalistikken på redaktionen og tilføre den klassiske nyheds- og undersøgende journalistik et ekstra element af den konstruktive journalistik, som i højere grad kan pege fremad i stedet for kun bagud til gavn for de borgere, som journalistikken er til for”, siger journalist Orla Borg, der er leder af Fellowship-programmet på Constructive Institute.

På holdet 2020-2021 kommer tillige Petter Lindberg, 53 år og radiojournalist fra den finske public service station YLE.